Küresel ekonomiler bir yandan enflasyonla mücadelesini sürdürürken, diğer yandan makroekonomik gelişmelere paralel olarak para politikalarını ayarlamaya devam etti. Asya bölgesinin büyük merkez bankaları, 2024 yılında para politikalarında önemli değişikliklere gitti.
Geçen yıl, Çin Merkez Bankası (PBoC) 2 faiz indirimi, Hong Kong Para Otoritesi (HKMA) 3 faiz indirimi ve Güney Kore Merkez Bankası 2 faiz indirimi gerçekleştirdi. BoJ, mart ayındaki toplantısında büyük şirketlerdeki önemli ücret artışlarının ardından 17 yıl sonra ilk kez faiz artırdı.
PBoC, politika faizi işlevi gören 1 yıl vadeli borçlanma faizi oranını (MLF) temmuz ayında 20 baz puan ve eylül ayında 30 baz puan indirerek 2024 yıl sonu itibarıyla yüzde 2 seviyesine çekti. MLF, Çin bankalarının menkul varlıkları karşılığında merkez bankasından orta vadeli kredi almasına olanak sağlıyor.
Analistler, ülkede devam eden düşük iç talep ve mevcut gayrimenkul sorunlarının parasal gevşeme konusunda en önemli etkenlerden biri olduğunu belirtiyor. Ülkenin sanayi sektörüne yönelik verilerin yıl boyunca otoriteler tarafından yakından takip edildiği ifade ediliyor.
Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölgesi, 2024 yılında Fed'in politika faizindeki gevşemeye paralel olarak gösterge faizinde toplamda 100 baz puan indirime gitti. Eylül ayında 50 baz puan, kasım ayında 25 baz puan ve aralık ayında da 25 baz puan kesinti gerçekleştirildi.
Hong Kong Para Otoritesi (HKMA), Mart 2020'den bu yana ilk kez faiz indirimine giderek gösterge faizini 50 baz puan düşürdü. Bu karar, bölgenin defakto merkez bankası niteliğindeki HKMA'nın, Fed'in adımlarını takip etme geleneğinin bir parçası olarak değerlendiriliyor.
Güney Kore Merkez Bankası, yılın ikinci yarısından sonra politika faiz oranlarını 2 kez 25'er baz puan düşürerek yüzde 3 seviyesine indirdi. Ekim ayında 25 baz puan düşürerek yüzde 3,25 seviyesine indiren banka, 2020'den bu yana ilk faiz indirimini gerçekleştirmiş oldu.
Kasım ayında ise Merkez Bankası, sürpriz bir kararla 25 baz puan daha düşürerek yüzde 3 seviyesine indirdi. Merkez Bankası Başkanı Rhee Chang-yong, bu kararın büyük ülkelerle ihracat rekabetlerinin yoğunlaşmasıyla ilgili olduğunu belirtti.
Dünyanın önde gelen merkez bankaları, salgın sonrasında rekor seviyelere yükselen enflasyonu dizginlemek için faiz artırımlarına giderken, BoJ ise ultra gevşek para politikasını sürdürmeye devam etti. 2024 yılına gelindiğinde, BoJ, artan enflasyonun etkisiyle faiz artırımına gitti.
BoJ, mart ayında faiz oranını 20 baz puan artırarak yüzde -0,10'dan yüzde 0,10 seviyesine çıkardı. Temmuz ayında ise sürpriz bir faiz artırımına giderek politika faizini 25 baz puan artırdı. Bu durum, Japon varlıklarına yönelik risk algısını artırdı.
Asya merkez bankalarının 2024 yılı için aldıkları kararlar, küresel ekonomik dinamikler ve iç talep üzerindeki etkileriyle dikkat çekiyor. Analistler, bu yıl ülkenin para politikasında en önemli etkenlerden birinin ABD'deki yeni yönetimin ticaret ve ekonomi politikaları olacağını belirtiyor.
Özellikle, gayrimenkul piyasasındaki sorunlar ve düşük talep, merkez bankalarının para politikalarını şekillendiren önemli faktörler arasında yer alıyor. 2024 yılında Asya merkez bankalarının alacağı yeni kararlar, küresel ekonomik istikrar açısından kritik öneme sahip olacak.