Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, faiz indirimlerinin enflasyon görünümüne bağlı olduğunu belirtti. 2025 ve 2026 yılları için güncellenen enflasyon tahminleri açıklandı. Karahan, mevcut verileri dikkate alarak indirimlerin uygun olduğunu ifade etti. Ayrıca, enflasyon görünümünde bozulma olması durumunda her türlü seçeneğin değerlendirileceğini vurguladı.
Karahan, faiz kararlarının alınmasında talep koşulları ve beklentilerin dikkate alındığını belirtti. Enflasyon görünümünde bozulma olması durumunda, her türlü seçeneğin değerlendirileceğini ifade etti. Merkez Bankası, enflasyon tahminlerini güncelleyerek 2025 sonunda enflasyonun yüzde 24 seviyesinde gerçekleşeceğini öngördü.
Başkan Fatih Karahan, faiz indirimlerinin miktarı ve sayısının enflasyon görünümüne bağlı olduğunu belirtti. “Biz, bunun erken olduğunu düşünerek, iletişim kanallarını kullanarak erteledik” dedi. Ayrıca, enflasyon görünümünde bozulma olması durumunda her türlü seçeneği değerlendireceklerini ifade etti.
Karahan, reel sektör ve hane halkı beklentilerinin düştüğünü, bu durumun faiz kararlarını etkileyebileceğini belirtti. “Burada herhangi bir şekilde oto pilotta değiliz, toplantıdan toplantıya gidiyoruz” diyerek, veri odaklı bir yaklaşım benimsediklerini vurguladı.
Merkez Bankası, 2025 ve 2026 yılları için enflasyon tahminlerini güncelledi. 2026 yıl sonu için yüzde 12 olan enflasyon tahmininin korunduğunu belirten Karahan, “Enflasyonun 2027 yılında yüzde 8'e geriledikten sonra orta vadede yüzde 5 seviyesinde istikrar kazanmasını hedefliyoruz” dedi.
Karahan, farklı kesimlerin farklı enflasyon dinamiklerine maruz kaldığını ifade etti. Hane halkının enflasyon beklentilerinin, gıda fiyatları ve kira gibi kalemlere duyarlı olduğunu belirtti. “Enflasyon düşüyor, bütün kalemlerde düşüyor” diyerek, bu düşüşün beklentilere olumlu yansıyacağını düşündüğünü belirtti.
Karahan, kira enflasyonunun, deprem, kentsel dönüşüm ve demografik unsurlar gibi nedenlerle diğer hizmet kalemlerinden ayrıştığını belirtti. Yeni sözleşmelerdeki artış oranlarının, TÜFE'deki mevcut yıllık kira enflasyonunun altında kaldığını vurguladı.
Ocak ayındaki kira enflasyonundaki dönemsel artışın, kira sözleşme yenileme oranındaki yükselişten kaynaklandığını ifade etti. “Enflasyon beklentileri, dezenflasyon patikamızın üzerinde seyretmekle birlikte, gerilemeye devam ediyor” dedi.
Fatih Karahan, rezerv güçlendirme çalışmalarının sürdüğünü ve bu konuda mesafe kat ettiklerini belirtti. “Özellikle benzer gelişmekte olan ülkelere baktığımızda rezerv yeterliliği olarak onlardan gerideyiz” dedi. Altın rezervlerinin arttığını ve bu durumun rezervleri olumlu etkilediğini ifade etti.
Karahan, “Bir miktar daha tabii ki geçen seneye göre yavaş olacak” diyerek, piyasa koşulları elverdiğince rezerv biriktirmeye devam edeceklerini belirtti. Yurt içi ve yurt dışı yerleşiklerin Türk lirasına olan güveninin artmasının rezervlere olumlu yansıdığını vurguladı.