Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Al Jazeera Arabic'te Türk dış politikası ve bölgesel sorunlar hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Fidan, Müslüman ülkeler arasında işbirliğinin önemine dikkat çekti. Ayrıca, Orta Doğu'daki çatışmaların sona ermesi gerektiğini vurguladı.
Bakan Fidan, Türk dış politikasının temel ilkelerini açıkladı. '22 yıldır Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde bir AK Parti yönetimi var Türkiye'de' dedi. Fidan, Türkiye'nin bölge ülkeleriyle dayanışma içinde sorunları çözmesi gerektiğini belirtti. Dışarıdan gelen hegemonların sorunları daha da derinleştirdiğini ifade etti.
Fidan, bölgesel işbirliğinin yanı sıra kazan-kazan politikalarının önemine de değindi. 'Komşularınızın, diğer ülkelerin de menfaatini düşünmeniz lazım' diyerek, herkesin menfaatini gözeten bir dış politika izlenmesi gerektiğini vurguladı. Müslüman ülkelerin birbirleriyle husumet içinde olmasının doğru olmadığını belirtti.
Fidan, Türk dış politikasının önceliklerinin başında çatışmaların yatışması ve istikrarın sağlanması geldiğini ifade etti. 'Bu olduğu zaman ekonomik kalkınma ve halka temel hizmetleri götürmek daha kolay olur' şeklinde konuştu. Orta Doğu'daki mezhepçilik sorununa da dikkat çekti.
Fidan, 'Maalesef hala mezhepçiliği öldüremedik' diyerek, bu sorunun İslam dünyasında büyük bir engel teşkil ettiğini belirtti. Bölge ülkelerinin işbirliği potansiyelinin yüksek olduğunu düşündüğünü ifade etti.
Bakan Fidan, İsrail'in Suriye'nin güneyine yönelik politikalarını eleştirerek, 'Gel iki devletli çözümü kabul et' çağrısında bulundu. Netanyahu'nun açıklamalarının talihsiz olduğunu belirtti. Fidan, Müslüman ülkeler olarak barış sağlanması gerektiğini vurguladı.
İsrail'in güvenliğini sağlamak için iki devletli çözümün kabul edilmesi gerektiğini ifade eden Fidan, bu durumun hem İsrail hem de bölge için faydalı olacağını belirtti. 'İşgal altında olan bir milletin direnişi anlaşılmalıdır' dedi.
Fidan, Ukrayna savaşında bir sona gelindiğine dair emareler gördüklerini belirtti. 'Taraflar hangi şartlar altında ateşkese gidecekler, bunlar tartışılıyor' dedi. Avrupa'nın ABD ile birlikte geliştirdiği askeri planların, ABD'nin denklemden çıkmasıyla boşta kaldığını ifade etti.
Fidan, Avrupa'nın güvenlik krizine girdiğini ve bunun Avrupa'nın geleceği açısından tehlikeli olduğunu vurguladı. 'Avrupalıların yeni bir güvenlik yapısı arayışında olabileceğini düşünüyorum' şeklinde konuştu.
Sudan'daki iç savaşın İslam dünyası için bir kanayan yara olduğunu belirten Fidan, Türkiye'nin bu duruma yaklaşımını açıkladı. 'Kardeş ülkeler olarak bir araya gelip bunu durdurmamız lazım' dedi. Sudan'daki insani duruma dikkat çekti.
Fidan, Türkiye'nin Sudan'daki iç savaşın sona ermesi için çaba gösterdiğini ifade etti. Milyonlarca insanın yerinden edildiğini ve bu duruma insani yardım göndermeye çalıştıklarını belirtti.
Bakan Fidan, Türkiye'nin dış politikasının yapıcı rolünün önemine vurgu yaptı. 'Dış politikamızda tarihsel olarak yakın olduğumuz bölgemizin ötesinde de belli iş birliklerini geliştirmek için yoğun çalışıyoruz' dedi. Türkiye'nin uluslararası alandaki etkisinin artması gerektiğini ifade etti.
Fidan, Türkiye'nin geleceğinin sadece kendi sınırları içinde kalmaması gerektiğini belirtti. 'Dış politikamızın hem bölgemize hem dünyaya hayırlar getirdiğine inanıyorum' şeklinde konuştu.