İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınması, hukukçular ve sivil toplum kuruluşları tarafından sert bir şekilde eleştirildi. Bu durum, demokrasi ve insan hakları açısından endişe verici bir gelişme olarak değerlendiriliyor. Hukukçular, bu olayın Türkiye'deki hukukun üstünlüğü ilkesine ciddi bir darbe olduğunu ifade ediyor.
Prof. Dr. İzzet Özgenç, “Bu sabah itibarıyla İstanbul üzerinden bütün Türkiye’de adı konulmamış bir olağanüstü hal rejimi uygulanmaya başlanmıştır” diyerek durumu eleştirdi. Özgenç, İmamoğlu'nun gözaltına alınmasının, hukukun üstünlüğü ilkesinin ihlali olduğunu vurguladı.
Avukat Aslı Kazan ise sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “El konulan diplomayı yargı kararıyla geri alacağını düşünen siyasetçiye Türkiye gerçeği tokatı, Ekrem İmamoğlu gözaltında” ifadelerini kullandı. Kazan, bu durumun ülkenin terör konseptinin değiştiğini gösterdiğini belirtti.
İzmir Barosu Başkanı Sefa Yılmaz, “Ekrem İmamoğlu’na yapılan sadece bir kişiye yapılmış bir hukuksuzluk değildir. 16 milyon insanın iradesi yok sayılmıştır” dedi. Yılmaz, bu durumun demokrasiye yapılan bir darbe niteliğinde olduğunu ifade etti.
Farklı kesimlerden STK’lar da bu duruma tepki gösterdi. Türkiye Gazeteciler Sendikası, “Türkiye’nin, demokrasi tarihinde yeniden karanlık bir güne uyandığı” açıklamasında bulundu. Bu durum, toplumda büyük bir endişe yarattı.
Türkiye İnsan Hakları Vakfı ile İnsan Hakları Derneği ortak bir açıklama yaparak, “Hukukun üstünlüğü ilkesinin, insan hakları ve demokrasi değerlerinin ayaklar altına alınması” ifadesini kullandı. Bu durumun kabul edilemez olduğunu vurguladılar.
Türkiye Belediyeler Birliği de, “Seçme ve seçilme hakkını ortadan kaldırabilecek her türlü girişimin karşısında durulmalı” açıklamasında bulundu. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu da, “İmamoğlu’nun gözaltına alınması ve en doğal protesto hakkımızın bile engellenmesiyle görüyoruz ki iktidar kaybetmekten de gücümüzü göstermemizden de korkuyor” dedi.