Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 23 Ocak’ta başlayacak Şam seferlerinin önemine vurgu yaptı. Bakan Uraloğlu, “Haftada 3 frekans olarak planladığımız THY’nin Şam seferleri Suriye'de istikrarın tesisi, geçiş sürecinin tamamlanması ve tüm Suriyelileri kucaklayan bir sistemin inşası için çok önemli bir adım daha atılmış olacaktır.” dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türk Hava Yolları Yönetim Zirvesi'nde açıklamalarda bulundu. Bakan Uraloğlu, “Ulaşılabilirlik ve hız kavramları yaşamlarımızı şekillendiren en temel faktörler haline geldi. Modern yaşamın hızlı temposu, ulaşımı bir zorunluluktan öte, hayatın ayrılmaz bir parçası haline getirdi.” ifadelerini kullandı.
Bakan Uraloğlu, zaman kıtlığının bireyleri daha kısa sürede daha uzak mesafelere gitmeye yönelttiğini belirterek “Bu noktada özellikle havacılık, küresel ekonomi ve sosyal ilişkilerin can damarı olarak, bu ihtiyacı karşılayan en etkin araç konumunda. Havayoluyla artık insanlar sadece bir yerden bir yere gitmiyor, zamanı da satın alıyorlar.” dedi.
Türkiye’nin 4 saatlik uçuş süresiyle 67 ülkenin merkezinde bulunduğunun altını çizen Uraloğlu, sözlerine şu şekilde devam etti: “Ülkemizin bu avantajlı konumunun potansiyelini en üst düzeye çıkarmak için havacılık alanında çok büyük yatırımlar gerçekleştirdik.”
Uraloğlu, 10 yıllık aranın ardından Bingazi’ye yeniden seferlere başlamasını da önemli bir gelişme olarak gördüklerini söyleyerek “Haftalık 3 frekans olarak planlanan Bingazi seferlerinin önümüzdeki dönemlerde Libya'daki Trablus ve Bingazi’den gelecek talep ve operasyonel durumlar göz önünde bulundurularak artacağını düşünüyorum.” dedi.
23 Ocak’ta başlayacak Şam seferlerinin de Esad’ın devrilmesiyle Suriye’de yeni bir dönemin başladığının en büyük göstergesi olduğunu belirten Uraloğlu, “Ekiplerimiz gerekli raporlamaları yaptılar ve Suriye'de emniyet ve hava seyrüsefere ilişkin eksikliklerin giderilmesi amacıyla gerekli uzmanlık ve destekleri sağlıyoruz.” dedi.
Bakan Uraloğlu, havayollarında dünyanın önde gelen transit merkezlerinden biri haline gelen Türkiye’de, 23 yılın sonunda Hava Ulaştırma Anlaşması yapılan ülke sayısının da 81’den 175’e çıktığını belirtti. “Yıl içerisinde fiziksel olarak 30 tane ikili havacılık müzakeresi gerçekleştirdik.” dedi.
Uraloğlu, “Kısa vadede 20 Ocak 2025 tarihinde Sırbistan, 23 Ocak 2025 tarihinde de Arjantin ile mutabakat zaptı imzalayarak frekans haklarımızı artırmaya devam edeceğiz.” diye konuştu.
2002’de iç ve dış hatlarda seyahat eden yaklaşık 34.5 milyon olan yolcu sayısını da 2024 yılında iç hatlarda 95 milyon 293 bin, dış hatlarda ise 134 milyon 694 bin yolcuya hizmet verdiklerini belirten Uraloğlu, toplam yolcu trafiğinde ise 2023'e göre yüzde 7,5 artış yaşandığını kaydetti.
Uraloğlu, “İstanbul Havalimanı'mızda da 2024 yılında iç hatlarda 117 bin 764, dış hatlarda 399 bin 521 olmak üzere toplam 517 bin 285 uçak trafiği gerçekleşti.” dedi.
Uraloğlu, İstanbul Havalimanı'na Avrupa’da ilk kez uygulanacak 3 paralel piste aynı anda 3 uçağın iniş ve kalkış yapabilmesi imkânı sağlayacak “Eş Zamanlı Bağımsız Üçlü Paralel Pist Operasyonları” uygulamasını da 17 Nisan’da hizmete alacaklarını ifade etti.
Uraloğlu, “Bu sistem hayata geçtiğinde İstanbul Havalimanı daha çok uçuş operasyonu gerçekleştirerek Avrupa’nın en yoğun havalimanı olarak yıllardır sahip olduğu birinciliğini sürdürmeye devam edecektir.” açıklamasında bulundu.
THY’nin dünyada bir numara olma iddiasının altında tam bir başarı hikayesi yattığını da anlatan Bakan Uraloğlu, “Cumhuriyetin gençlik yıllarında, 1933'teki ilk ticari uçuşuyla gökyüzüne adını yazdıran Türk Hava Yolları, 92 yıllık köklü geçmişiyle Türkiye'nin gururu olmuştur.” dedi.
Uraloğlu, “THY'nin kanatları altında bir araya geldiğimiz bu zirve sayesinde de yeni fikirlerin yeşereceğine ve sektöre yeni bir soluk getirileceğine inanıyorum.” ifadelerini kullandı.