Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, TRACECA'nın Avrupa'ya uzanan ağına bağlanacak Kalkınma Yolu Projesi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Proje, bölgesel bağlantısallığı artırmayı hedefliyor. Uraloğlu, Tahran'da düzenlenen Avrupa Kafkasya Asya Ulaştırma Koridoru Hükümetlerarası Komisyonu toplantısında, Türkiye'nin bu projedeki rolünü vurguladı.
Bakan Uraloğlu, Kalkınma Yolu Projesi ile Basra Körfezi'nden gelen yüklerin TRACECA'nın Avrupa'ya uzanan ağına bağlanacağını belirtti. Bu proje, Türkiye'nin uluslararası ticaret yollarındaki stratejik konumunu güçlendirecek. Uraloğlu, "Kalkınma Yolu projesi ile Basra Körfezi'nden gelen yükler TRACECA'nın Avrupa'ya uzanan ağına bağlanacaktır." dedi.
Uraloğlu, ayrıca Orta Koridor ve Almatı-Tahran-İstanbul rotalarının önemine dikkat çekti. Bu rotaların geliştirilmesi için yapılan yatırımların devam ettiğini ifade etti. "Bu koridorların geliştirilmesine sadece bu çatı altında değil her platformda destek vermekteyiz," şeklinde konuştu.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, bağlantısallığın sağlanmasında ulaştırma koridorlarının geliştirilmesinin büyük önem taşıdığını vurguladı. Uraloğlu, "Bölgesel ve uluslararası ticari ilişkileri iyileştirme ve potansiyel kalkınma getirileri sağlama konusunda ulaştırma koridorları önemli faydalar sağlayacaktır," dedi. Bu bağlamda TRACECA'nın rolü her geçen gün artmaktadır.
Uraloğlu, "Günümüzde ulaştırma bağlantısallığının güçlendirilmesi ve alternatiflerin oluşturulması ihtiyacı hiç olmadığı kadar belirgin bir şekilde ortaya çıkmıştır," ifadelerini kullandı. Bu durum, ülkelerin tedarik zincirlerini çeşitlendirmesi açısından kritik bir öneme sahiptir.
Bakan Uraloğlu, TRACECA'nın dijitalleşme çalışmalarına da değindi. Türkiye'nin Özbekistan ile birlikte e-permit sistemini başarıyla uyguladığını belirtti. "Bu e-permit sistemini diğer birçok ülke ile de kullanmaya yönelik görüşmelerimiz devam etmektedir," dedi. Bu sistem, uluslararası taşımacılığı kolaylaştırmayı hedefliyor.
Uraloğlu, TRACECA'nın bünyesinde Avrupa, Kafkasya ve Orta Asya ülkelerinin iş birliğini artıracak projelerin önemine vurgu yaptı. "Bu tür girişimler, ihtiyacımız olan ulaştırma bağlantısallığını arttırmamızda fayda sağlayacaktır," şeklinde konuştu.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, TRACECA'nın etkinliğini artıracak reformların önemine de değindi. "Rekabetçi bir yaklaşım içerisinde değil birlikte yürüme yaklaşımı içerisinde hareket etmeliyiz," dedi. Bu yaklaşım, bölgesel iş birliğini güçlendirecek ve ulaşım alanında daha etkili sonuçlar doğuracaktır.
Uraloğlu, TRACECA'nın gelecekteki projeleri ve iş birlikleri ile ilgili umut verici açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin bu süreçteki rolü, bölgesel bağlantısallığın güçlenmesine katkı sağlayacaktır.