Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin ulaşım projelerini ve 2071 hedeflerini açıkladı. Şam ve Halep havalimanlarına yapılacak destekler ile Kalkınma Yolu Projesi detaylandırıldı. Uraloğlu, Türkiye'nin ulaşım alanındaki gelişmelerini ve gelecekteki projelerini aktardı.
Kalkınma Yolu Projesi, Türkiye'nin uluslararası ticaret koridoru olma hedefini güçlendirecek. Uraloğlu, Uzak Doğu'dan yola çıkan bir yükün Londra'ya ulaşım süresinin 25 güne düşeceğini belirtti. Bu proje ile birlikte Türkiye, Basra Körfezi'nden başlayarak Avrupa'ya bağlanacak.
Uraloğlu, projenin Irak, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri ile iş birliği içinde yürütüldüğünü ifade etti. Proje aşamasının tamamlandığını ve yönetim ile finansman modelleri üzerinde çalışıldığını kaydetti. Türkiye'nin ticaret koridoru olma konumu daha da güçlenecek.
Bakan Uraloğlu, Türkiye'nin Suriye'ye ulaştırma ve altyapı desteği verdiğini vurguladı. Şam ve Halep havalimanlarına yönelik gerekli tespitlerin yapıldığını belirtti. Türk Hava Yolları'nın haftada 3 sefer düzenlemeye başladığını ifade etti.
Uraloğlu, ilk etapta radar sistemleri ve diğer elektronik cihazların yenileneceğini açıkladı. Şam havalimanının ardından Halep havalimanının da ayağa kaldırılacağı belirtildi. Bu süreçte bazı cihazların temininin 6 ay süreceği ifade edildi.
İstanbul'un şehir içi trafiği için çözüm önerileri sunan Uraloğlu, bin 4 kilometrelik bir raylı sistem ihtiyacının olduğunu vurguladı. Ulaşım projelerinin ulusal ağ bağlantıları ile desteklenmesi gerektiğini belirtti. İstanbul'a 162 kilometrelik demiryolu ve metro hattı kazandırıldığını ifade etti.
Devam eden projeler arasında İstanbul Havalimanı-Halkalı ve Çamlıca Camii-Bosna Bulvarı arasındaki çalışmalar yer alıyor. Bu projelerin tamamlanmasıyla İstanbul'un ulaşım ağı 400 kilometreye ulaşacak.
Bakan Uraloğlu, 5G teknolojisinin 2026'da ülke genelinde kullanılmaya başlanacağını açıkladı. Galatasaray ve Trabzonspor statlarında 5G denemeleri yapıldığını belirtti. TÜRKSAT 6A ile yerli uydu üretimi hedeflerinin de altını çizdi.
Türkiye'deki sosyal medya platformlarının temsilci atadığını ifade eden Uraloğlu, 16 yaş sınırı ile ilgili yapılan araştırmanın %79.4 destek aldığını belirtti. Bu düzenlemenin bu yıl hayata geçirilmesi planlanıyor.
Uraloğlu, 2002 yılında 11 bin kilometre olan demiryolu ağının 2028'de yaklaşık 17 bin 500 kilometreye ulaşacağını açıkladı. Hızlı ve yüksek hızlı tren hatlarının yapımına devam edildiğini belirtti. 2053 yılında ise demiryolu hattının 28 bin 500 kilometreye ulaşması hedefleniyor.
Samsun'dan Sarp'a kadar gidecek olan demiryolu hattının projelendirme çalışmalarının başladığını ifade eden Uraloğlu, Türkiye'nin ulaşım altyapısının güçlendirileceğini vurguladı.